Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни е получил в наследство

...
Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни е получил в наследство
Коментари Харесай

NYT: Украинският главнокомандващ получава в наследство $1 млн. Дарява ги на армията

Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни е получил в наследство 1 милиона американски $ през януари и ги е дарил за потребностите на бранителите на страната, оповестява днес The New York Times.

Вестникът написа, че наследството на генерала е оставил американецът от украински произход Григорий Степанец. Изданието е научило това от роднините на Степанец, а информацията е подтвърдила пресслужбата Въоръжените сили на Украйна.

По данни на украинската централна банка през последната година предприятия и частни лица са дарили на армията на страната си 22,3 млилиарда гривни (както се назовава националната валута на Украйна) или към 500 милиона щатски долара. 

Наследодателят Григорий Степанец е роден в украинския регионален град Виница през 1938 година, татко му е погубен от германците през 1941 година, споделя в. " Украинская истина ".  

Григорий и майка му са евакуирани в Урал, след войната се връщат във Виница. Той получава магистърска степен по математика, магистърска степен по химия и докторска степен по физикохимия от Московския университет „ Ломоносов “ и владее немски, италиански и британски език.

Степанец е бил уволнен от Института за геофизични проучвания в Москва, откакто е подписал писмо в поддръжка на дисиденти. Тогава Комитет за Държавна сигурност (на СССР) стартира да го преследва. През 1989 година украинецът емигрира в Съединени американски щати и стартира работа като софтуерен разработчик в Microsoft.

„ Отдадох целия си живот на въоръжените сили. И нямаше никакви подозрения какво да прави с наследството. Последната воля на господин Грегъри (Григорий - б.р), явно, беше да поддържа украинската войска в мое лице. Благодарен съм на всички, които оказват помощ на Въоръжените сили на Украйн. И съм признателен на фамилията си за тяхното схващане “, споделя Залужни пред вестника.

Новината идва на фона на кадрова чистка във висшите етажи на властта в Киев, която следва от серия разкрития за корупция.

Един от разследваните е Андрей Коболев, някогашен шеф на държавната нефтено-газова компания " Нафтогаз ", получил награда от близо 6 милиона евро за извоювано арбитражно дело против " Газпром " за 4,6 милиарда $. 

Друг следствен е Василий Лозински, заместник-министър на развиването на общините, териториите и инфраструктурата, който беше уволнен на 22 януари, откакто го задържаха при приемане на рушвет от 400 хиляди $.

С поста си се раздели през вчерашния ден и един от най-близките сътрудници на президента Володимир Зеленски - Кирило Тимошенко - зам.-началника на президентската канцелария. Той беше махленски в непозволено потребление на първокласни коли. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР